Jornada Tècnica “Control de Qualitat en Recepció de Veremes”

Més de mig centenar de professionals de l’enologia es van congregar a les instal·lacions del IRIAF (antic IVICAM) a Tomelloso (Ciutat Real), donant el marc propici per a la reeixida realització d’una Jornada Tècnica organitzada pel Colegio Oficial de Enología de Castilla-La Mancha i amb la col·laboració de l’Instituto Regional de Investigación y Desarrollo Agroalimentario y Forestal (IRIAF) i l’empresa Tecnología Difusión Ibérica (TDI).

La jornada va començar amb la intervenció del degà del Col·legi, Miguel Ruescas Lozano, realitzant un balanç de la situació actual a la regió i marcant els desafiaments i les oportunitats que es presenten i la importància d’estar preparats enfront dels mateixos. També va fer especial èmfasi en la trajectòria i experiència de TDI i, en particular, del seu gerent Jordi Subirana, qui porta més de 30 anys de dedicació al món de l’analítica aplicada a l’enologia.
h=”940″ height=”705″ />

A continuació, el Dr. Mario Weibel, Responsable de I+D+i de TDI, es va referir a les diferents tècniques d’anàlisi que poden aplicar-se per al control en recepció durant les veremes. En control de maduresa tecnològica, es van detallar les possibilitats instrumentals existents amb els seus respectius rangs i precisions. Així, es van repassar els refractòmetres (per mesurar sucres i grau probable, els valoradors potenciomètrics (per pH i acidesa total), les estacions automàtiques en recepció (per sucres, pH i acidesa total), els analitzadors químics automàtics (per a la determinació enzimàtica d’àcid màlic i acètic, colorimètric d’àcid tartàric, pH i acidesa total i turbidimètrica de potasi) i els analitzadors de tipus IRTF (per a la determinació simultània de tots els paràmetres necessaris a recepció). Pel que fa a l’estat sanitari del raïm, es va recalcar la necessitat d’utilitzar paràmetres fiables, precisos i contrastables. Es va introduir l’avanç en la determinació de botrytis des dels primers analitzadors de Lacasa fins als mètodes actuals de determinació d’àcid glucònic per mitjà d’analitzadors químics enzimàtics automàtics, IRTF i biosensors, comparant la rapidesa i precisió de cada mètode. Per finalitzar, es van discutir els mètodes existents per determinar maduresa fenòlica i es van analitzar les limitacions en l’anàlisi de mosts que no han macerat el temps suficient.
Jornada tècnica impartida per TDI a Tomelloso
En segon torn, l’Eng. Blas Martínez,Director Tècnic de TDI, va dissertar sobre els criteris que s’han de tenir en compte al moment de triar la solució que millor s’adapti a les necessitats de cada celler. Tenint en compte tota la varietat d’equipament disponible al mercat i la manca de claredat en l’aplicació real del mateix, es van establir relacions entre les necessitats reals de qualsevol recepció amb la millor solució aplicable d’acord als recursos, requeriments i forma de treball de cada celler o cooperativa. També, es va especificar què es pot esperar de cada un dels equips, en quins rangs es pot mesurar i les seves limitacions reals, diferenciant també entre costos i temps d’anàlisi. Finalment, es van clarificar les capacitats reals de les tècniques quan s’utilitzen productes d’alta qalitadt, posant com a exemple els temps rècord als quals es pot arribar emprant un bon reactiu i l’exactitud amb la qual es pot mesurar àcid glucònic en el most amb equips de tipus IRTF.

Per finalitzar, es va realitzar una demostració en viu de les solucions que TDI ofereix per al control a recepció, des del seu exclusiu sistema de filtració Mostonet®, passant per la gamma més completa d’analitzadors químics (enzimàtics, colorimètrics i turbidimètrics) automàtics Miura i la línia d’analitzadors IRTF Bacchus. Es va aprofitar també l’ocasió per presentar en societat l’Smart, l’analitzador químic més veloç del mercat per a anàlisi a la recepció.
Analitzador SMART