TDI y la ciència: una relació duradora
Dr. Enginyer Mario Ignacio Weibel, responsable I+D+r Tecnología Difusión Ibérica S.L.
La relació entre Tecnología Difusión Ibérica i els centres i instituts de recerca i les universitats de gestió pública i privada es ferma des de fa molt de temps. Als inicis de l’empresa, el seu gerent, Jorge Subirana, va saber relacionar-se amb diferents universitats de França per engegar i portar endavant projectes pioners a l’analítica enològica.
Al 1983, juntament amb investigadors de l’Escola Nacional d’Agricultura de Montpeller (França) es va desenvolupar el Technolyseur, el primer equip automàtic per a la determinació de l’activitat de lacasa en raïms afectats per Botrytis. Mes endavant, amb científics de la Universitat de Bordeus (França), es van desenvolupar els mètodes colorimètrics de determinació d’activitat de lacasa a través de la siringaldazina.
Més recentment, una altra de les fites de TDI va ser la participació de l’empresa al projecte CENIT Demeter, un consorci cientificotecnològic format per 31 grups de recerca espanyols i 26 empreses nacionals vinculades al sector vitivinícola. Amb desenvolupament entre els anys 2008 i 2011, el principal objectiu del projecte va ser desenvolupar estratègies i mètodes vitícoles i enològics per enfrontar el canvi climàtic i aplicar noves tecnologies que permetin millorar l’eficiència dels processos resultants. D’especial consideració és la col·laboració entre TDI i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
D’altra banda, cal assenyalar que a més de la implicació directa de TDI en projectes de recerca, desenvolupament i innovació, diversos grups científics d’Espanya i del món aposten diàriament per les diferents solucions que l’empresa ofereix, per tirar endavant les tasques diàries i expandir així l’anomenada frontera del coneixement. Des de TDI, s’aporten diferents productes com ara analitzadors automàtics, reactius enzimàtics i colorimètrics i analitzadors d’espectrocòpia infraroja, que faciliten i automatitzen les tasques dedicades a l’anàlisi dels mosts i vins obtinguts pels científics.
Els productes de TDI ajuden a la ciència
En aquest article ens proposem, repassar i fer una ullada ràpida de la quantitat i qualitat de treballs científics que s’han publicat gràcies a l’esforç personal dels integrants del sistema de ciència i l’ajuda facilitada pels nostres productes.
Fent servir els cercadors disponibles a les bases de dades d’articles científics i tècnics més conegudes, va ser possible trobar un total de 67 articles originals en què s’utilitza almenys una de les solucions que TDI comercialitza. Aquests articles es van treballar amb eines de “text mining”: programes automatitzats que permeten “llegir” els articles i així facilitar-ne l’anàlisi textual. Llavors va ser possible trobar quins són els temes en què més s’ha treballat en aquests grups de recerca.
Figura 1: Núvols de paraules resultants de la cerca d’articles científics.
La Figura 1, per exemple, permet visualitzar ràpidament els termes més emprats pels científics en presentar els seus treballs. D’aquí, es pot concloure que la majoria dels grups de R+D treballen en temes relacionats amb l’anàlisi de components del most i del vi, l’estudi de diferents ceps de llevats, l’avenç de la fermentació i l’estudi de detalls sensorials. Dins d’aquestes línies, cal destacar en aquests treballs les anàlisis de la composició en àcids, el seguiment dels nivells de sucres, nitrogens i acidesa al most, tots paràmetres per als quals TDI aporta solucions tecnològicament molt avançades i diverses.
Figura 2: Distribució mundial de l’origen dels articles científics estudiats.
En un pas següent, quan s’estudia el país d’origen dels treballs científics, es pot obtenir la Figura 2, on es marca clarament la presència de TDI a diversos dels països tradicionalment productors de vi, tant de l’Hemisferi Nord com del Sud. També es pot observar l’alta preponderància d’Europa sobre la resta de països, a causa de la tradició que uneix TDI amb el Vell Continent.
Figura 3: Distribució a nivell europeu de l’origen dels articles científics estudiats.
Finalment, a la Figura 3, podem veure el desglossament d’articles als diferents països europeus. Aquí es reafirma la fortalesa de la marca TDI a Espanya, el país d’origen, però també es destaca la presència a altres països com Portugal, França i Itàlia, gràcies a la xarxa de distribuïdors a Europa.
El 57% dels articles fa servir com a eina de recerca l’espectroscòpia IR, mentre que la resta utilitza analitzadors automàtics UV-Vis amb els kits enzimàtics respectius.
Figura 4: Distribució de les anàlisis realitzades en equips d’espectrofotometria IR.
Figura 5: Distribució de les anàlisis realitzades en analitzadors automàtics UV-Vis.
Pel que fa al tipus d’anàlisi efectuada, la Figura 4 i la Figura 5 ens ofereixen més claredat sobre els paràmetres que s’investiguen més usualment. Als equips IR, les anàlisis que es realitzen més rutinàriament són els paràmetres enològics bàsics d’un most i/o vi: alcohol, pH, acidesa total i acidesa volàtil. Pel que fa a analitzadors de tipus UV-Vis, els paràmetres que més s’analitzen són l’àcid L-màlic i L-làctic, els sucres (glucosa, fructosa i sacarosa) i el nitrogen amoniacal, tots paràmetres relacionats amb el seguiment tant de la fermentació alcohòlica com de la fermentació malolàctica.
Treballs realitzats per institucions de renom mundial
Entre els treballs analitzats, cal destacar aquells portats endavant per institucions de renom mundial en la investigació en viticultura i enologia com són: l’Instituto de Ciencias de la Vid y el Vino de la Universidad de La Rioja (Logroño, Espanya), la Facultat d’Enologa de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona, Espanya), l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Vilafranca del Penedès, Espanya), el Centro Andaluz de Investigaciones Vitivinícolas (Puerto Real, Espanya), l’Australian Wine Research Institute (Adelaida, Austràlia), el Food and Wine Chemistry Lab de la Universitat de Tras-vos-Montes i Alt Douro (Vila Real, Portugal), la Comissió de Viticultura de la Regió de Vins Verds (Porto, Portugal), la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile (Santiago, Xile) i el centre ISVEA (Poggibonsi, Itàlia).
A tots ells ia la resta de científics que treballen per incrementar els coneixements en aquest fantàstic món del vi, des de TDI els agraïm per la confiança dipositada aquests anys en els nostres productes, equips i experiència en l’analítica enològica. A TDI, podran trobar sempre un proveïdor de confiança i un company de ruta, que estarà al seu costat per fer front als desafiaments actuals.